Shashlik-vartaat

1 kg lampaanlihaa

200 g lampaanrasvaa

2-3 sipulinpäätä

1 tl suolaa

2 tl korianteria

1 tl jauhettua musta- tai punapippuria

 2 rkl viinietikkaa

 

Lampaanliha ja rasva leikataan 15-16 g palasiksi, maustetaan suolalla, pippurilla, korianterilla ja lisätään pilkotut sipulit. Viinietikka kaadetaan päälle. Kaikki sekoitetaan hyvin. Jotta lammas marinoituisi paremmin, se laitetaan astiaan, asetetaan paino päälle ja kaiken päälle harsokangas. Astia laitetaan viileään paikkaan 24 tunniksi.

Palat laitetaan vartaaseen, kuhunkin vartaaseen 6 palaa: liha, liha, rasva, liha, liha, rasva. Viimeisenä vartaan päässä on siis rasvapala. Paistetaan hiilillä ensin toiselta puolelta, sitten toiselta, kunnes neste on poistunut ja pinta on kauniin punertavakuorinen. Jotta liha kypsyisi tasaisesti, heilutellaan viuhkalla aika ajoin kuumuuden lisäämiseksi. Jos rasvan tippuessa muodostuu liekkejä, pirskotellaan hiilille laimeaa etikkavettä.

Liha tarjoillaan vartaineen. Annos koristellaan sipulirenkailla sekä kurkun ja tomaatin paloilla. Tuoreita vihanneksia voi tarjpoilla myös erikseen (tomaattia, kurkkua, retiisiä, retikkaa). Vihanneksista voi tehdä myös erillisen salaatin.