Sain toukokuussa 2004 slovenialaiselta Zlatko Tishljarilta lahjaksi kirjasen (Europa ideologio, Maribor 1998), jossa hän tutkii identiteetin syntymekanismeja. Luin kirjan ja olin heti valmis kääntämään sen suomeksi, se on hyvin kirjoitettu, looginen johdatus identiteetin saloihin. Mutta eihän suomalaista kiinnosta eurooppalainen identiteetti!

Kirjasen tarkoituksena on selvittää, miten ylipäänsä olisi mahdollista luoda EU:ssa eri kansojen välille yhteinen eurooppalinen identiteetti. Kirjan välissä oli A4-irtosivu otsikolla Eurooppalainen identiteetti lyhyesti. Zlatkon mukaan Eurooppaan ei ole mahdollista luoda omaa eurooppalaista identiteettiä ilman yhteistä kieltä. Kuulostaa utopistiselta... mutta toisaalta... Amerikan Yhdysvallat... Neuvostoliitto... Rooma... Esitän tässä vielä lyhyemmin, puhtaasti otsikotasolla, mitä tuossa A4:ssa esitetään.

 

Eurooppalainen identiteetti lyhyesti

1. Ihminen on sosiaalinen olento.

2. Ihminen tyydyttää sosiaalisuuttaan monissa yhteisöissä samanaikaisesti.

3. Elämänsä aikana yksilö liittyy uusiin yhteisöihin ja jättää vahoja yhteisöjä taakseen.

4.Taakse jätettyjä yhteisöjä ei unohdeta kokonaan.

5. Olemassaoleviin identiteetteihin tulee lisää uusia identiteettejä.

6. Identiteetin pääasiallinen tunnusmerkki on kieli (kansalliskieli, murre, katukieli, perhekieli, paikalliskieli, lastenkieli, viittomakieli...)

7.Kielellä on kaksi yhtä tärkeätä perusfunktiota: kommunikaatioon liittyvä ja identiteettiin liittyvä.

8. Uudelle identiteetille on välttämätöntä uusi kieli, joka poikkeaa kaikista muista kielistä, koska sen on oltava neutraali.

9. Neutraali kieli voidaan löytää kolmella tavalla:

a) Valitaan olemassaoleva kieli, joka ei ole kenenkään EU:n jäsenvaltion kieli, esim arabia.

b) Valitaan jokin kuollut kieli, esim. latina, vanhakreikka...

c) Valitaan kielitieteilijöiden suosittelema muu kieli, esim Esperanto.

 

Zlatko ennustaa, että jos eurooppalaisen identiteetin hajanaisuutta ei kyetä poistamaan, tulee EU hajoamaan jo ensimmäisessä suuren mittakaavan taloudellisessa tai poliittisessa kriisissä.

Mutta mitähän mieltä tällaisesta pohdiskelusta ovat Suomen salojen suuret pojat, Laurit, Paavot, Eskot..?