Yllättäen 10.07.2006 Lapissa oli päivällä kello 14 asti jokseenkin mukava perhosteluilma. Olin Konstan kanssa Kilpisjärvellä perhostelumatkalla ja pysähdyimme Muotkatakan kohdalla ja kapusimme hieman rinnettä ylöspäin. Jotain mustanpunertavaa liikahti riekonmarjojen seassa, kaappasin sen nopeasti haaviin.

Ensimmäinen ajatus tietenkin oli, kuinkas muuten, että kyseessä on lapinnokiperhonen. Tutkittuamme mukana olleesta perhosoppaasta lapinnokiperhosen tuntomerkkejä, olimme hämillämme: saamamme yksilö oli aivan kummallinen. Lapinnokiperhosella on oppaan mukaan etusiipien yläpinnassa selkeitä pisteitä, mutta meidän saaliimme näytti tältä:

129355.jpg

 

Alapuolikin oli outo: se oli epäsymmetrinen väritykseltään. Ajattelin aluksi, että perhonen on vanha ja kulunut ja siksi kirjan kuvista poikkeava.

129356.jpg

Kysyin kuitenkin asiantuntijoilta neuvoa, ja asia selvisi: Kyseessä todella on kulunut lapinnokiperhonen (Erebia pandrose), mutta sen pilkuton muoto. Pilkuttomuus saattaa johtua esim kotelovaiheen aikaisesta kylmyydestä. Erikoisempaa on kuitenkin oikean takasiiven alapinnan värimuunnos, se on selvä pigmenttihäiriö.

Lapinnokiperhonen on Lapissa varsin yleinen perhonen, mutta löytämämme yksilö oli todellinen yksilö. Tavallinenkin  voi olla erikoinen. Se pitää vain huomata!