Nyt on pakko puuttua paikallispolitiikkaan. Uusimmassa paikallislehdessä kunta- ja palvelurakenneuudistusta käsittelevässä artikkelissa hyppää oikein violetilta pohjalta silmille seuraava uudistusehdotus: "Lukiokoulutuksen osalta olisi perusteltua siirtää se jo tässä vaiheessa ammattikoulutuskuntayhtymän tehtäväksi, jolloin Enontekiölle muodostuisi ns. filiaalilukio ja ammatillisen koulutuksen etäpiste" (Enontekiön sanomat 8.2.2006).

Tiukkaa teki, että ymmärsin tekstin, ehkä en alitajuisesti halunnutkaan ymmärtää sitä. Niin oli hankalaa tekstiä, että piti tarttua tietosanakirjoihin.

Filiaali (lat.), jonkun laitoksen tai liikkeen haaraosasto. Otavan Pieni tietosanakirja 1926.

Filiaali, sivuliike, laitoksen tai liikkeen haaraosasto, tytäryhtiö. Otavan Uusi sivistyssanakirja 1981.

Pikainen haku netistä suomenkielisiltä sivuilta hakusanalla "filiaali" tuotti myös tulosta, kaksi ensimmäistä hakutulosta olivat:

- Eremitaasin filiaali Amsterdamiin

- Pietarin valtiollisen teknillis-ekonomisen yliopiston Viipurin filiaali

 
Niinpä, filiaali on siis jonkun maineikkaan ja arvostetun laitoksen perustama haaraosasto, joka on alisteinen perustajalleen. Mutta jos näin on, niin Enontekiön lukion pitäisi itse perustaa filiaaleja, eikä suinkaan itse alistua filiaaliksi! Koska Enontekiön lukio on Lapin ykköslukioita, voisimme perustaa filiaaleja vähintäänkin Rovaniemelle asti, voisipa niitä olla kyllä Helsingissäkin muutamia. Amsterdamin ja Viipurin filiaalien perustamiseen liittyvät EU-rahoitusmahdollisuudet jätettäköön lukion kehittämistyöryhmän tutkittaviksi.

Hämmästyttävää kaikessa on se, että tieto voi kunnallispolitiikassa kulkea valoakin nopeammin: kun L.Orava omassa artikkelissaan samassa paikallislehden numerossa paljastaa ekspansiivisen oppimisen tärkeyden, niin jopa jo kahdeksan sivua aikaisemmin on luettavissa yllä esitetty lause lukio-opetuksen ekspansiotarpeesta! Toisaalta ennen lehden ilmestymistä en itse ollut kuullut filialisaatiosta mitään! Kummallista, valon nopeus hidastuu väliaineessa, mutta tiedon nopeusko kasvaa selluloosamassan pinnalla?

Miten minusta tuntuu, että nyt en ymmärrä kaikkea.